22 16 52 56

Traditioner i Stentevang

 

Fødselsdag

Fødselsdag er en skøn dag, og vi fejrer gerne jeres barn med en samling på stuen. Denne fejring vil vi af hensyn til anden planlægning gerne vide en uge før. 
I er velkomme til at medbringe lidt at spise til enten formiddagssamlingen eller til frokost. Skal der i den aktuelle børnegruppe tages særlige hensyn pga. allergi/religion, vil vi informere jer derom.
Hver stue har hver sine traditioner i forbindelse med fødselsdage. Dog laves på hver stue en gave til et minde om dagen.
Ønsker I at fejre fødselsdagen hjemme, beder vi jer invitere enten hele stuen eller barnets gruppe. 

Se mere i vores vejledning: Fødselsdagsmad

Legetøjsdag

Den sidste fredag i måneden har vi legetøjsdag, hvor børnene må medbringe et stykke legetøj. 
Når vejret er til det, tager vi det også gerne med ud. I december tager hvert barn en nisse med.

Legetøjet skal pga. vores grønne værdigrundlag ikke indeholde batterier.
For at vi kan vise hensyn til hinanden og undgå for meget støj, skal legetøjet ikke lave lyde.

Smør selv

En gang om måneden laver vi en fælles frokost, og information herom kan ses på tavlerne i garderoberne.
Til en traditionel “Smør selv-dag” vil vi hænge en liste op, hvor hvert barn skrives på til at medbringe deres bidrag til frokosten. På skift hjælper børnene med at tilberede frokosten. 
Andre gange laver vi en indsamling (10,- pr. barn) til indkøb af råvarer til en varm ret. 

Fastelavn

Vi holder fastelavn, og den endelige dato vil blive oplyst på tavlerne i garderoberne.
I dagene op til fastelavn klipper og pynter vi på stuerne og tønderne.
Om formiddagen kommer de ældste fra vuggestuen med i børnehaven og kan være med til en stille og rolig omgang tøndeslagning på paptønden sammen med de yngste fra børnehaven. Til de ældre børnehavebørn er der træ-tønder med lidt mere spræl og tju-bang i.

Påske

Vi bruger dagene op til påske til at klippe og pynte stuerne med forskelligt påskepynt.
Vi deltager i Ringe Biblioteks Påskeevent “Æg og skæg”, hvor vi sammen med dagplejere og andre institutioner hjælper med at pynte træerne ved Kirkepladsen med dekorerede påskeæg.

Bedsteforældredag

Til bedsteforældredag er det børnenes tur til at vise deres børnehave og hverdag frem til bedsteforældrene. Invitation deles ud i god tid inden.

 • Vi synger og leger sanglege.
 • Vi byder på en hjemmebagt bolle, rabarberkage og en kop kaffe/the.
 • Vi planter en blomst eller plante, som bedsteforældrene medbringer.
 • Vi hejser vores nye grønne flag fra “De Grønne Spirer”.
 • Vi spiser de medbragte madpakker

De ældste vuggestuebørn har også mulighed for at invitere deres bedsteforældre og være med i børnehaven denne dag.

Genbrugs-forløb

Vi har en periode fra 1. april  frem til sommerferien, hvor vi lige har sendt vores ældste børnehavebørn i Forårs-SFO, og hvor nye børn bydes velkommen i hele huset. Her vælger vi i børnehaven at arbejde ud fra “Grønne Spirer” og have fokus på affald, genbrug og ikke mindst at spire frø og så/plante i vores køkkenhave. 
Emnet tilrettelægges, så det er tilpasset hver af grupperne, og alt formidles i børnehøjde. 

 • Vi tager på ture, hvor vi bl.a. samler skrald. Vi ser på, hvad vi har fundet og snakker om, hvorfor skrald ikke skal ligge i naturen.
 • Vi taler om, hvordan vi sorterer skrald/affald i Stentevang.
 • Vi kigger nærmere på komposten og snakker om, hvilke dyr/insekter vi kan finde dér, samt hvorfor det er godt for køkkenhaven med kompost.
 • Vi gør køkkenhaven klar, spirer og sår afgrøder.

Arbejdslørdage

Vi satser på godt vejr og beder om jeres hjælp til at forbedre og vedligeholde vores legeplads og lokaler.
Der kan være forskelligartede opgaver såsom at sætte en hylde op, fræse faldunderlag, klippe hæk, køre affald væk, male legehuse og meget mere.
To personaler deltager og vil fungere som tovholdere på projekterne. Det er en rigtig hyggelig dag, hvor vi i fællesskab kan spare udgifter til håndværkere, der i sidste ende frigiver flere personaletimer sammen med børnene og forbedrer børnenes dagligdag og aktiviteter. Endelig er børnene meget stolte over de projekter, som I forældre i fælleskab har stået for.

Sommerfest

Første lørdag i september holder vi en sommerfest for alle familier og personaler. Ligeledes inviteres de børn, der startede i forårets forårs-SFO, og deres familie. Invitation deles ud i god tid inden.
Vi starter kl. 12.30 med at byde alle velkommen og spiser efterfølgende en overdådig sammenskudsfrokost. Børnene er i gang med god leg, og der er hyggelige snakke omkring bordene. Der er også mulighed for at handle lidt i vores loppebod. Dernæst er der kåring af det overdådige kagebord, hvor de, som ønsker at deltage, bidrager med en kage til kaffen.
Der bliver sat telt op om fredagen kl. 13.00, hvilket vi altid beder om forældrenes hjælp til.

Høstuger

Vi har i ugerne 38 og 39 høstuger, hvor vi høster vores køkkenhaven for krydderurter, kartofler, rødbeder, gulerødder m.m. Heraf sylter vi rødbeder, laver kryddersalt, presser most af vores skønne æbler, laver kartoffel/porre-suppe og afslutter ugerne med en stor fælles frokost. Denne tradition er en stor del af vores arbejde med Grønne Spire, og aktiviteterne vil være beskrevet på tavlerne i garderoberne.

December og Julen

 • Julefest holdes den første fredag i december. Invitation deles ud.
  Alle familier og personale samles omkring vores juletræ ude på legepladsen. Vi danser omkring træet og synger udvalgte julesange. Dernæst vil gå ind i varmen, hvor vi nyder lidt æbleskiver, pebernødder og et glas gløgg.
  De ældste vil så yndigt gå Lucia gennem stuerne, og der vil være mulighed for at lave lidt juleklip.
 • Julegæster på besøg  i børnehaven. Der kommer opslag derom.
  På Søløvestuen kommer nisserne Julius og Pyt på besøg, og julebamserne Theodor og Theodora besøger Pingvinstuen. Hvert barn har på tur en julegæst med hjem og overnatte. Gæsterne har hver deres kuffert med og et tilhørende julekort, hvori de beretter om deres dag med barnet. Dette kort læses op til næste dags samling om formiddagen og gives som et minde til barnets bog.
 • Julefrokost. Vores julefrokost foregår som en “Smør selv-dag”, hvor menuen er juleinspireret. Der kommer opslag herom på tavlerne. Vi  nyder den gode frokost omkring et hyggeligt julepyntet bord og synger julesange.
 • Grøddag. I ugen, inden vi går på juleferie, koger vi en stor portion risengrød, som vi skal spise til frokost. Imens grøden luner sig under dynerne i dukkesengen, bliver der sunget en masse julesange.
  Vi levner også en lille skål grød og en kop juleøl til de små nisser, vi har på loftet… og så ønsker vi hinanden en god jul og godt nytår.

No comments.